1943-ban születtem Budapesten.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem után főiskolai adjunktusként dolgoztam.

Szabadidőmben szocio-portréim mellett színházi és jazz fotókat készítettem, melyekből zenei és egyéb folyóiratok alkalmanként közöltek.

Harminc éves voltam amikor Franciaországba költöztem.

Öt évig Párizsban voltam fotográfus, majd egy kiegészítő francia diplomáért a párizsi Ecole Centralban folytattam tanulmányaimat microinformatika szakon.

Az informatikát szenvedélyesen kedveltem, karrierem sikeres volt, de időhiány miatt mellőznöm kellett a fotózást.

Nyugdíjba vonulásom után szigorú arcú, de meleg szívű emberek közé költöztem – az elragadóan szép Bretagne-ban telepedtem le, ahol „auteur photographe”-ként tevékenykedem.

Megkapott őszite kötődésük kultúrájukhoz, a «Bro gozh ma zadoù» tradícióihoz.

Tárt karokkal fogadtak – és befogadtak, és immár négy éve fényképezem őket.

Ezzel párhuzamosan rendszeresen járok haza  ahol mindig szívesen várnak, de ellátogatok a Kárpát-medence szomszédos országaiba is.

Közép-Európa valójában csak kevéssé ismert, és az EU - a sürün változó gazdasági vagy politikai szempontoktól irányítva - gyakran kritizálja.

Napjainkban Európa ellentmondásos lépéseit sokszor megkérdőjelezzük.

Sehol, egyetlen pàrtnak sem voltam tagja, fényképezőgépemmel különös figyelemmel, pontos és reàlis közelitésben ábrázolom ezeket az orszàgokat akik hosszù ideig szovjet megszállás alatt éltek.

A képek az elvont fogalmak hordozói de szerintem közülük is, a szocio-foto az, amely legfinomabban tudja tükrözni a realitàst. A tekintet melyet rögzit, legyen az bàrkié, nem hazudik.

Kerülöm a sokkoló és az öncélúan szép képeket éppúgy, mint a lobbizó, divatos áramlatokat.

Különösen ügyelek arra, hogy képeimnek ne legyen szüksége sem kiegészítő magyarázatra, sem filozofikus intellektualizálásra.

Példaképeim Sebastiao Salgado, Henry Cartier-Bresson, August Sander .

 

Bretagne - 2014 május 23

 

2015 áprilisa óta tagja vagyok a Magyar Fotómüvészek Vilàgszövetségének (MFVSZ).

2017 – Az év legjobb fotóművészeti könyvének elbírálásához zsűritagnak kért fel a Fédération Photographique de France (FPF)

Version imprimable | Plan du site
© Bàlint Thuróczy - 2014 Tous droits réservés